توربوشارژر چیست و چگونه کار می کند؟
توربو شارژر یا سوپر شارژر وسیلهای است که بر روی موتور خودرو نصب می شود و برای بهبود راندمان کلی و افزایش عملکرد خودرو طراحی شده است. به همین دلیل است که بسیاری از خودروسازان خودروهای خود را به سوپر شارژر یا توربو شارژ مجهز میکنند.
آیا می خواهید بدانید سوپرشارژر چیست؟
چگونه کار می کند؟
یک توربو از دو نیمه تشکیل شده است که توسط یک شفت به هم متصل شده اند. در یک طرف، گازهای داغ خروجی توربین را می چرخانند که به توربین دیگری متصل است و هوا را به داخل می مکد و آن را در داخل موتور فشرده می کند. این فشردهسازی همان چیزی است که به موتور قدرت و کارایی بیشتری میدهد، زیرا با ورود هوای بیشتری به محفظه احتراق، میتوان سوخت بیشتری برای قدرت زیادتر اضافه کرد.
مزایا
علاوه بر قدرت اضافی، گاهی اوقات به توربو شارژرها دستگاه های "قدرت رایگان" گفته می شود. زیرا برخلاف سوپرشارژر، برای به حرکت درآوردن آن به نیروی موتور نیازی ندارد. گازهای داغ و در حال انبساط که از موتور خارج میشوند، نیروی یک توربو شارژر را تامین میکنند، بنابراین هیچ تخلیهای از نیروی خالص موتور وجود ندارد. موتورهای توربو شارژ نیز هنگامی که در ارتفاعات بالاتر می روند تحت تأثیر قرار نمی گیرند. هرچه یک موتور در ارتفاع بالاتری بالا برود، به دلیل نازک شدن جو، دریافت اکسیژن برای آن سخت تر می شود. این مشکل را یک توربوشارژر حل می کند زیرا اکسیژن را به داخل محفظه احتراق موتور می فرستد(گاهی اوقات با فشار ۲ برابر جو).
توربوشارژرها راندمان سوخت خودرو را نیز بهبود میبخشند، اما در مورد خودروهای توربوشارژ و بهرهوری سوخت، تصور نادرستی وجود دارد. استفاده از یک موتور تنفس طبیعی و ضربه زدن به توربوشارژر روی آن باعث بهبود راندمان سوخت نخواهد شد. راهی که سازندگان با استفاده از توربوشارژ بهره وری سوخت را بهبود می بخشند، کاهش سایز موتور و سپس توربوشارژ کردن آن است. به عنوان مثال، یک موتور ۴ سیلندر خطی ۲٫۵ لیتری تنفس طبیعی را انتخاب کنید و حجم آن را به ۱٫۴ لیتر کاهش دهید و سپس آن را توربوشارژ کنید. موتور کوچکتر توربوشارژ هنوز همان ارقام عملکردی (یا کمی بهتر) را دارد اما به دلیل جابجایی کوچکتر، سوخت کمتری نیز مصرف می کند.
معایبتوربوشارژرها در مقایسه با موتورهای تنفس طبیعی یا سوپرشارژ دو نقطه ضعف اصلی دارند . اولاً گرما است. از آنجایی که یک توربو از گازهای داغ اگزوز نیرو می گیرد، بسیار داغ می شود. گاهی اوقات تحت شرایط خاص موتور، خود توربوشارژر می تواند شروع به قرمز شدن کند، اما البته این در شرایط رانندگی روزمره اتفاق نمی افتد. این زمانی اتفاق میافتد که موتور برای مدت زمان متوالی به خود فشار می آورد. به همین دلیل است که برخی از خودروهای اسپرت توربوشارژ را می بینید که دریچه هایی در کاپوت یا پایین آن دارند، به این دلیل است که کمک کنند هوا را از داخل محفظه موتور عبور دهند و همه چیز را خنک نگه دارند.
یکی دیگر از معایب بزرگ توربوشارژر چیزی به نام تاخیر توربو است. تحت شرایط خاصی، هر زمان که پای خود را روی پدال گاز می گذارید، بین زمانی که از موتور قدرت می خواهید تا لحظه ای که واقعاً آن را احساس می کنید، تاخیر وجود دارد. این تاخیر توربو است. هنگامی که دور موتور کم است، گازهای خروجی زیادی از توربوشارژر عبور نمی کند، بنابراین وقتی از موتور تقاضای نیرو می کنید، توربین توربوشارژر برای شروع به چرخش با سرعت مطلوب به زمان نیاز دارد. اثرات این را می توان با کاهش دنده به دنده کمتر کاهش داد.